جنس بتن و بتن مسلح
متن کامل
از این مواد در مناطقی که در اثر سرمای زیاد امکان یخ بستن بتن وجود دارد و یا به دلیل کم بودن تعداد قالب ، نیاز به باز کردن سریع قالب داشته باشند استفاده می شود و در بتن های پاششی که اصطلاحا شاتکربت گفته می شود از پرت مصالح جلوگیری میکند و باعث میشود بتن سریع تر بگیرد. نکته قابل توجهی که در این میان هست این است که عملا ماده ای به نام ضد یخ بتن وجود ندارد وچیزی که تحت این عنوان استفاده میشود فقط موادی افزودنی هست که موجب شتاب واکنش بین آب و سیمان میشود و در تولید قطعات پیش ساخته کاربرد دارد.
مزایا
از جمله مزایایی که این افزودنی های زود گیر کننده دارد این هست که مقاومت بتن را در برابر یخ زدگی افزابش میدهد.مبزان پرتی و پس زدن را در بتن های پاششی کاهش میدهد، سرعت کار را افزایش میدهد و مقاومت نهایی و اولیه بتن را افزایش میدهد..
معایب
البته این ماده را هم باید در شرابطی استفاده کرد تا معایب آن بر مزایای آن چیره نشود و اگر زمان مصرف را رعایت کنیم سبب کاهش کارایی می شود و بخاطر همین امر هست که این مواد را در آحرین لحظه به بتن اضافه میکنند و در مواردی مواد زودگیر و روان کننده را با هم استفاده میکنند تا هم مقاومت فشاری وهم مقاومت دمایی مد نظر را به دست آورند یا حتی برخی مواقع از مواد روان کننده زودگیر هم استفاده میشود.
مشخصات فنی
چند نمونه از تسریعکنندهها عبارتند از: کربنات سدیم، کلرورآلومینیوم، کربنات پتاسیم،
نسل قدیمی این مواد افزودنی از نوع قلیایی بود و بیشتر با بنیان آلومیناتی،کربناتی و سلیکاتی تولید میشد اما زودگیر کننده های مدرن شامل ترکیباتی از نمک های معدنی با بنیان سولفاتی هستند که فاقد قلیا هست و به شکل فیزیکی پودری و مایع در دسترس هست.
ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻛﻴﻔﻲ ﺣﺎﺻﻞ از ﻣﺼﺮف زودﮔﻴﺮ ﻛﻨﻨﺪهﻫﺎي ﻏﻴﺮ ﻗﻠﻴﺎ ﺑﻪ ﻣﺎﻫﻴﺖ ﺷﻴﻤﻴﺎﺋﻲ ﻣﺎده، ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺷﻴﻤﻴﺎﺋﻲ ﺳﺎزﻧﺪه ﺳﻴﻤﺎن و ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮاد اﻓﺰودﻧﻲ ﻣﺠﺎز ﺑﺘﻦ ﺑﺴﺘﮕﻲ دارد. چنانچه هوا سرد و دمای بتن کم شود، سرعت واکنش سيمان با آب کند میگردد و زمان گيرش طولانی میشود و در نتيجه مقاومت چندانی در ساعات و روزهای اوليه حاصل نمیگردد. زمان قالب برداری طولانی خواهد شد و ممکن است در طول اين مدت به واسطه لرزش و ضربه آسيبی به بتن وارد گردد . چنانچه در هنگام گيرش و يا پس از آن، زمانی که مقاومت بتن چندان زياد نيست يخبندان در بتن حاصل شود، بتن به واسطه انبساط ناشی از يخ زدن آب در حفرات، در اثر تنشهای کششی حاصله، ترک می خورد و از بين میرود در اين دستور العمل سعی میشود تا از بروز اين خسارتها جلوگيری به عمل آيد. ﻣﻮاد اﻓﺰودﻧﻲ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ از ﺟﻤﻠﻪ زودﮔﻴﺮﻛﻨﻨﺪهﻫﺎ ﻛﻪ در ﺑﺘﻦ ﭘﺎﺷﺸﻲ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد.ﻣﺸﺨﺼﺎت ﻓﻨﻲ آنﻫﺎ از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮﻳﺪ، ﻗﻠﻴﺎﺋﻴﺖ و زﻣﺎن ﮔﻴﺮش ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ و آزﻣﻮن ﻗﺮار ﮔﻴﺮد.
تعریف هوای سرد
هوایی که در طی سه روز متوالی دارای شرایط زیر باشد:
-دمای متوسط شبانه روز بالاتر از پنج درجه سانتیگراد باشد
-دمای هوا برای نصف شبانه روز بیشتر از 10 درجه سانتیگراد نباشد.
در هنگام بتنریزی در هوای سرد توجه به نکات زیر مفید است و باید رعایت شود تا کیفیتی در خور تحویل خریدار گردد.
سطح قالبها و آرماتورها را از آب و برف و یخ بزدائید.
در صورت امکان قالب و آرماتور ها را گرم نمائید تا دمای آنها به بیش از 5 درجه سانتیگراد برسد.
دمای بتن از محدوده 6 درجه سانتیگراد کاهش پیدا نکند.
در صورت امکان با پوشش مناسب درجه حرارت بتن حذف گردد.
در صورت یخ زدن در دماهای خیلی کم آنها را در محیط گرم قرار بدهید تا یخ آن باز شود و از حرارت دادن آن جداً خودداری بفرمائید.
هنگام ساخت بتن بهتر است ضد یخ بتن با آب مصرفی مخلوط و سپس به اجزاء خشک اضافه شود.
در صورت استفاده از بتن آماده، ضد یخ مصرفی را به داخل تراک میکسر ریخته و پس از اختلاط کامل بتنریزی آغاز شود. - در صورت لزوم میتوان مصالح به ویژه آب مصرفی را گرم نمود و با استفاده از پوشش مناسب از اتلاف دمای بتن تازه ریخته شده جلوگیری به عمل آورد.
مصرف روانکننده زودگیر باعث افزایش مقاومت بتن در اثر کاهش نسبت آب به سیمان میگردد..
تعداد بازدید: 5662